maandag 3 maart 2014

Mediawijsheid, Opdracht 4. Visuele cultuur: Powerpoint

Powerpoint, wie kent het niet? Tegenwoordig komt iedereen er wel mee in aanraking. Er worden bijna niet eens meer presentaties gegeven zonder het gebruik van het welbekende programma. Ondanks dit feit, zal ik even kort toelichten wat Powerpoint nou eigenlijk inhoudt.

Powerpoint is een programma van Microsoft wat deel uitmaakt van het Microsoft Office-pakket. Met Powerpoint kun je als het ware een diapresentatie vormgeven , die je tijdens een presentatie kunt gebruiken als visuele, aanvullende en samenvattende ondersteuning van je verhaal.

Man geeft een presentatie met behulp van Powerpoint

Powerpoint zit sinda 1990 bij Microsoft office, en dit het heeft er op den duur steeds meer voor gezorgd dat  het gebruik van een ondersteunende diaprojectie tijdens presentaties veel toegankelijker zijn voor de standaard computergebruiker. Het programma is relatief makkelijk in de omgang, je hoeft geen programmeur te zijn om een duidelijke presentatie te kunnen maken. Wat mij betreft is dit zowel een voor- als nadeel.

Omdat Powerpoint eigenlijk het gebruikelijke standaard is voor presentaties, zijn er maar weinig mensen die het niet gebruiken. Hierdoor kun je vaak in één oogopslag zien dat het een Powerpoint-presentatie betreft, of het nou een spreekbeurt voor op de basisschool is, of een groot congres. Microsoft heeft hiermee de vormgeving van een gemiddelde presentatie naar mijn mening redelijk bepaald. Het gebruik van het programma is simpel, maar dat neemt wel met zich mee dat de vormgeving ook redelijk beperkt.

een slide uit een Powerpoint-presentatie

Regelmatig zie ik presentaties voorbij komen, die bij mij het gevoel van amateuristisch prutswerk opwekken, terwijl er verder met de presentatie in zijn geheel genomen niet veel mis is. Ouderwetse overgangen,  opsommingen en opbouwen die je al honderden keren voorbij hebt zien komen in je leven, het ziet er soms niet helemaal uit alsof het van deze tijd is.

Nu ben ik Powerpoint wel aan het afkraken, maar er zit natuurlijk wel een keerzijde aan. Hoe zou een gemiddelde presentatie eruit zien als wij geen Powerpoint konden gebruiken? Ik ben er zeker van dat wij in een Powerpoint-loze wereld, wij het met z’n allen ook een stuk moeilijker hadden gevonden om een duidelijke presentatie te geven. De mogelijkheid om een verhaal relatief simpel interactief te maken heeft zeer zeker een positeive bijdrage geleverd aan de mensheid. 

Het moet eigenlijk ook helemaal de bedoeling niet zijn dat Powerpoint de show steelt. Simpel doch doeltreffend op de achtergrond, als aanvulling op je verhaal. No nonsense, de grafisch wat flitsendere alternatieven, zoals prezi, blijken uiteindelijk vaak om die reden de plank ook mis te slaan. Laten we Powerpoint daarom maar danken voor wat het is, en leven met de gebreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten