Telegrafie is in letterlijke zin het verzenden en ontvangen van boodschappen op afstand. dit doet de mensheid uiteraard al eeuwen, uit praktisch oogpunt. Eeuwen geleden waren mensen door het relatief geringe aanbod aan vervoersmiddelen natuurlijk een stuk minder mobiel, ook daarom was het communiceren op afstand een handig hulpstuk. Echter waren de vormen van communicatie voor de telegraaf was uitgevonden maar weinig effectief. Soms duurde het wel maanden voordat het bericht aankwam. Het gaat hier om het versturen van boodschappen via bijvoorbeeld marathonlopers en postduiven.
Er is in de loop der eeuwen veel geëxperimenteerd en geprobeerd om op afstand te kunnen communiceren. Zo stond er bij de chinese muur om de paar kilometer een uitkijkpost, waar als er gevaar dreeg een vuurpijl afgestoken afgestoken moest worden, zodat omliggende uitkijkposten hetzelfde konden doen, en zo iedereen gewaarschuwd was. de eerste échte telegraaf stamt uit de franse revolutie.
De fransman Claude Chappe probeerde eerder al met andere middelen op afstand te communiceren, maar in 1793 werd de optische telegraaf, de “semafoor” geintroduceerd. Er waren over een afstand van 220 kilometer zo’n 15 seinposten neergezet. In 13 minuten was het bericht verzonden, wat voor de mensen in die tijd natuurlijk ongekend snel was.
De semafoor werkte als volgt. De seinpaal bestond uit 3 verstelbare onderdelen die in totaal in 196 standen kon worden gezet. De telegrafisten (mensen die een telegraaf besturen) hadden bij elke stand een bepaalde boodschap, die door de volgende seinpost kon worden ontvangen en geïmiteerd.
Een semafoor
Deze vorm van telegrafie werd vervangen door de electrische telegraaf. Vanaf 1835 kwamen verschillende uitvinders op de markt met hun versie van het product. Hiervan is Morse misschien wel de bekendste, dit vanwege de seintaal morsecode, waar nog vaak gebruik van gemaakt werd. Elektrische seintjes werden opgebouwd en afgebroken, zodat er een “code” ontcijferd kon wordendoor de ontvanger.
Een morse-telegraaf
In 1901 werd het eerste Draadloze morsebericht verzonden door Guglielmo Marconi, dit ging met behulp van radiogolven.De introductie van de telefoon zorgde ervoor dat de telegraaf steeds minder gebruikt werd. in de 50’er jaren werd de telex geïntroduceerd, een soort van primitieve fax.
In principe is het gebruik van de originele telegraaf helemaal onnodig geworden door de vele communicatiemiddelen die wij tegenwoordig gebruiken. Tegenwoordig is telecommunicatie de normaalste zaak van de wereld en gebruiken wij het zelfs voor recreatieve doeleinden, maar u begrijpt natuurlijk wel dat het communiceren op afstand een aantal eeuwen geleden héél speciaal was, en voornamelijk werd gebruikt om veiligheid te handhaven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten