maandag 24 februari 2014

Mediawijsheid, Opdracht 3: Semiothiek (Rellen in Oekraïne)

(Denotatie)
Op de foto staat een groep mensen die op een modderige ondergrond aan het graven zijn in een hoopje stenen. op de achtergrond zijn er mensen aan het staan, zij kijken toe hoe de anderen aan het wroeten zijn. De lucht op de foto is nogal betrokken, iedereen die op de foto staat heeft ook een winterjas aan. Ook dragen de meesten een helm in combinatie met een bivakmuts of andere gezichtsbedekking, zoals een sjaal of stofkapje. Ook kenmerkend is de man op de voorgrond, die een kruis in zijn hand draagt, maar ook een opvallende sjaal om zijn nek draagt.

(Denotatie)
Op deze foto zijn twee mannen te zien waar van ieder het gezicht onder het bloed zit. Ook hun (winter)kleding is flink doordrenkt.  tegenover hen staat iemand van de oproerpoltie in het welbekende uniform met helm, de bebloede mannen kijken vervreemd naar hem. Een van hen heeft kennelijk een verfrommelde hoed in zijn hand, wat de ander draagt kan ik niet thuisbrengen. Op de achtergrond is een rommelige straat te met stapels bakstenen te zien.


(Connotatie)
Deze foto’s hebben alles van doen met de rellen die in Oekraïne aan de gang zijn. De situatie is als volgt: Oekraïne is een land dat flink verscheurd is door de politieke verdeeldheid die er heerst. De heersende partij van president Janoekovitsj streeft naar een staat die meer richting het Russische gedachtegoed neigt, terwijl de oppositie duidelijk deel uit wil maken van de Europese unie. Omdat de publieke opinie zo uiteen loopt, lijkt het wel onmogelijk om te bepalen welke koers het land nou zou moeten varen.

Al vanaf november zijn er in Oekraïne al demonstraties op het plein van de onafhankelijkheid. In januari probeert president Janoekovitsj de protesten de kop in te drukken door een strenge betogingswet. Deze wet wordt echter weer ingetrokken, door de fikse rellen die er ontstaan.

Als klap op de vuurpijl komen er in de rellen van 18 februari 25 mensen om het leven. De oppositie het parlement in Oekraïne probeert een grondwetswijziging te forceren, waarin staat dat de president minder macht zal hebben. Betogers steunen deze motie door massaal de straat op te gaan.
De foto’s zijn uiteraard van deze rellen. Het gaat er heel fel aan toe. zonder pardon worden er massaal stenen de lucht in geslingerd met als doel om de oproerpolitie te raken. Ook molotovcocktails worden bij de vleet gegooid . Deze poltietroepen proberen het geweldadige protest de kop in te drukken met grof geweld, dit is goed te zien op de foto met de bebloede mannen. Dit stopt de menigte er niet van om zich nog feller te verzetten.

maandag 17 februari 2014

Mediawijsheid, Opdracht 2: Toekomstige media (Hologram)

Wat is een hologram?
Een hologram is een afbeelding of projectie die driedimensionaal afgebeeld kan worden, op een plat oppervlak. Deze projectie kennen wij uiteraard uit een groot deel van de science-fiction films die wij te zien krijgen . Wanneer er in zo’n film een telefoongesprek gevoerd moet worden, zie je vaak dat de persoon waarmee zij op afstand communiceren als een doorzichtige driedimensionale afbeelding in de betreffende kamer geprojecteerd wordt.

Een hologram uit de science fiction film Star Wars


Een echte hologram als in deze films is nog niet ontwikkeld. Wel hebben wij in het dagelijks leven al te maken met deze techniek. Denk aan de hologrammen die op al het briefgeld staan, die ervoor zorgen dat het minder snel wordt nagemaakt. Dit is natuurlijk niet helemaal hetzelfde maar, eerlijk is eerlijk, ook dit is een hologram te noemen. Wat science fiction en de werkelijkheid misschien meer bij elkaar brengt, is het hologram van de rapper Tupac, Die in 2012 op het festival Coachella te bezichtigen was, en door de grote media-aandacht internationale bekendheid genoot.
Het betreffende Tupac hologram

Hologrammen zijn natuurlijk nog splinternieuwe technologie, maar als deze geoptimaliseerd is zal er gegarandeerd veel meer gebruik gemaakt worden van deze projecties. Niet alleen zal er voor gesprekken op afstand een hologram gebruikt worden, veel dingen die je waarneemt met je ogen zullen door deze technologie vervangen worden. Denk bijvoorbeeld aan hologrammen met commerciële belangen, waarop reclame geprojecteerd is. Wanneer de techniek er eenmaal is, zak het voor de gekste doeleinden worden gebruikt.

In hoeverre helpen de ideeën van McLuhan om deze nieuwe ontwikkeling beter te begrijpen?
De mens is al sinds het begin der tijden bezig met het optimaliseren van onze communicatiemiddelen, zodat wij  onze boodschap alsmaar beter kunnen overbrengen. Het grote

verschil tussen ons huidige belangrijke medium, de telefoon, en bijvoorbeeld een communicatiemiddel met hologramfunctie is natuurlijk dat het met een normale telefoon vooral om de verbale boodschap gaat, maar dat het lichamelijke aspect hier ook bij komt kijken. Een groot deel van onze communicatie wordt duidelijk gemaakt met onze lichaamstaal. Dit is natuurlijk een grote stap in verhouding tot onze huidige telecommunicatie.  De quote “the medium is the message” van mcLuhan is hier op zijn plaats. De inhoud van de boodschap is minder belangrijk dan het medium waar je dit mee overbrengt, gezien de mogelijkheden nog verder reiken met dit medium, zal de inhoud van de boodschap waarschijnlijk beter worden overgebracht.

Zal het een succes worden?
Ja, Zodra hologramcomunicatie voor het grote publiek beschikbaar zal zijn denk ik dat het medium zal uitgroeien tot een van de belangrijkste communicatiemiddelen op zowel zakelijk, als privégebied.



maandag 10 februari 2014

Mediawijsheid, Opdracht 1: Media archeologie (De telegraaf)

Telegrafie is in letterlijke zin het verzenden en ontvangen van boodschappen op afstand. dit doet de mensheid uiteraard al eeuwen, uit praktisch oogpunt. Eeuwen geleden waren mensen door het relatief geringe aanbod aan vervoersmiddelen natuurlijk een stuk minder mobiel, ook daarom was het communiceren op afstand een handig hulpstuk. Echter waren de vormen van communicatie voor de telegraaf was uitgevonden maar weinig effectief. Soms duurde het wel maanden voordat het bericht aankwam. Het gaat hier om het versturen van boodschappen via bijvoorbeeld marathonlopers en postduiven.

Er is in de loop der eeuwen veel geëxperimenteerd en geprobeerd om op afstand te kunnen communiceren. Zo stond er bij de chinese muur om de paar kilometer een uitkijkpost, waar als er gevaar dreeg een vuurpijl afgestoken afgestoken moest worden, zodat omliggende uitkijkposten hetzelfde konden doen, en zo iedereen gewaarschuwd was. de eerste échte telegraaf stamt uit de franse revolutie.

De fransman Claude Chappe probeerde eerder al met andere middelen op afstand te communiceren, maar in 1793 werd de optische telegraaf, de “semafoor” geintroduceerd. Er waren over een afstand van 220 kilometer zo’n 15 seinposten neergezet. In 13 minuten was het bericht verzonden, wat voor de mensen in die tijd natuurlijk ongekend snel was.

De semafoor werkte als volgt. De seinpaal  bestond uit 3 verstelbare onderdelen die in totaal in 196 standen kon worden gezet. De telegrafisten (mensen die een telegraaf besturen) hadden bij elke stand een bepaalde boodschap, die door de volgende seinpost kon worden ontvangen en geïmiteerd.
            
Een semafoor


Deze vorm van telegrafie werd vervangen door de electrische telegraaf. Vanaf 1835 kwamen verschillende uitvinders op de markt met hun versie van het product. Hiervan is Morse misschien wel de bekendste, dit vanwege de seintaal morsecode, waar nog vaak gebruik van gemaakt werd. Elektrische seintjes werden opgebouwd en afgebroken, zodat er een “code” ontcijferd kon wordendoor de ontvanger.
               
Een morse-telegraaf

In 1901 werd het eerste Draadloze morsebericht verzonden door Guglielmo Marconi, dit ging met behulp van radiogolven.De introductie van de telefoon zorgde ervoor dat de telegraaf steeds minder gebruikt werd. in de 50’er jaren werd de telex geïntroduceerd, een soort van primitieve fax.

In principe is het gebruik van de originele telegraaf helemaal onnodig geworden door de vele communicatiemiddelen die wij tegenwoordig gebruiken. Tegenwoordig is telecommunicatie de normaalste zaak van de wereld en gebruiken wij het zelfs voor recreatieve doeleinden, maar u begrijpt natuurlijk wel dat het communiceren op afstand een aantal eeuwen geleden héél speciaal was, en voornamelijk werd gebruikt om veiligheid te handhaven.